×

Unul din 100 de pacienți internați pentru COVID-19 au suferit complicații cerebrale

Unul din 100 de pacienți internați pentru COVID-19 au suferit complicații cerebrale

 

Într-un studiu internațional amplu, care s-a concentrat pe complicațiile cerebrale ale COVID-19, s-a concluzionat faptul că unul din 100 de pacienți spitalizați cu COVID-19 au o mare probabilitate de a dezvolta complicații la nivelul sistemului nervos central precum: accident vascular cerebral, hemoragii și alte complicații potențial fatale.

Pentru efectuarea studiului au fost înrolați aproape 40 000 de pacienți COVID-19 pozitivi din șapte spitale din SUA și de la patru spitale universitare din Europa de Vest în perioada: septembrie 2019 până în iunie 2020. Vârsta medie a pacienților a fost de 66 ani.

În total, cercetătorii au identificat 442 de filme radiologice care erau cel mai probabil asociate infecției COVID-19, cu o rată a incidenței de 1,2%. Accidentul vascular cerebral de tip ischemic a fost observat în 6.2% dintre pacienți, urmate de patologiile hemoragice intracraniene ( 3,72% ) și encefalite ( 0. 47% ).

Este importantă cunoașterea incidenței exacte a complicațiilor  majore ale sistemului nervos central și pentru aceasta ar fi necesar o accesibilitate și o utilizare mai mare a investigațiilor imagistice neurologice la pacienții COVID-19.

Recenzie după:  Nov 29 RSNA press release

Dr. Alexandra Vlad, medic rezident boli infecțioase