Academia de Științe Medicale organizează conferința care marchează finalul proiectului AngioNet SMIS 107124 „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”, început în anul 2015. Evenimentul va avea loc în perioada 27-29 aprilie 2022, la Brașov și are ca scop prezentarea rezultatelor cercetării clinice prin diagnostic imagistic și proceduri intervenționale în afecțiunile cardiovasculare, cerebro-vasculare, malformații în cardiologia pediatrică, anevrismele vaselor periferice și tumori digestive. Cu aceeași ocazie, vor fi prezentate propunerile de politici publice de sănătate bazate pe concluziile activităților de cercetare derulate pe parcursul implementării proiectului.
Academia de Științe Medicale organizează masa rotundă cu tema “Impactul pandemiei de COVID-19 asupra practicii nefrologice”. Evenimentul va avea loc în data de 15 aprilie, începând cu ora 10 și va fi transmis live pe pagina de facebook a Academiei de Științe Medicale. Coordonatorul științific al dezbaterii este Prof. Dr. MIRCEA PENESCU. PROGRAM: Prof. Dr. Mircea Penescu Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr.Carol Davila”, București Tema: Mecanismele afectării renale în COVID-19 Asist. Univ. Dr. Constantin Verzan Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr.Carol Davila”, București Tema: Pandemia de COVID-19: consecințe asupra activității nefrologice Conf. Dr. Liliana Gârneață Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr.Carol Davila”, București Tema: Pacienții cu Boală Cronică de Rinichi în predializă – influența pandemiei COVID-19 Conf. Dr. Cristina Căpușă Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr.Carol Davila”, București Tema: COVID-19 la pacienții hemodializați
Mesajul Academiei de Științe Medicale de Ziua Mondială a Sănătăţii -2022 “Planeta noastră, sănătatea noastră” Suntem capabili să regândim o lume în care toţi oamenii să aibă acces la aer curat, apă și alimente? O lume în care economiile acordă prioritate sănătății și bunăstării? Unde orașele pot fi locuite și unde oamenii au control asupra sănătății lor și asupra planetei? Sunt întrebări pe care Organizația Mondială a Sănătății(OMS) le adresează naţiunilor şi la care fiecare dintre noi este obligat să mediteze. ”Planeta este poluată, se confruntă cu pandemie, creșterea numărului cazurilor de cancer, astm, boli de inimă, obezitate. Anual, peste 13 milioane de decese în întreaga lume sunt atribuite unor cauze de mediu care pot fi prevenite. Printre acestea se numără criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătatea omenirii. Într-adevăr, criza climatică este și o criză de sănătate”, arată OMS. Ce putem face pentru a ne proteja planeta şi, implicit sănătatea? După 2 ani de pandemie, în care echipele medicale au luptat din răsputeri pentru viaţa semenilor lor, este momentul pentru schimbare. Este timpul să recunoaştem slăbiciunile şi limitele sistemului sanitar. Să milităm împreună pentru o sănătate puternică, pornind de la o strategie naţională care să asigure sustenabilitate şi continuitate, un consens politic de nezdruncinat. Academia de Ştiinţe Medicale lansează, în acest an, acţiuni menite să atragă atenţia asupra riscului pe care îl reprezintă poluarea şi folosirea în exces a materialelor plastice care sufocă planeta, asupra riscurilor la care ne expunem consumând alimente şi băuturi mult prea procesate, nesănătoase, asupra bolilor cauzate de încălzirea globală. Trebuie să ştim că fiecare dintre noi poate face ceva pentru a salva planeta. De ceea ce vom face astăzi pentru un mediu curat şi sănătos, va depinde sănătatea noastră şi a familiilor noastre.