×

Detectarea unor noi tulpini virale a SARS-CoV-2 în populația umană, provenite de la nurci

Prima infecție cu SARS-CoV-2 la nurcă a fost raportată în Olanda și ulterior la un muncitor dintr-o fermă de nurci la începutul lunii aprilie 2020 și atunci s-a stabilit că poate apărea transmiterea virusului de la om la nurcă și de la nurcă la om. Au fost raportate de atunci, infecții la nurci în Danemarca, Spania, Italia Suedia, SUA și recent în Polonia.

La 5 noiembrie 2020, Danemarca a raportat 214 de cazuri umane de COVID-19 infectate cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 provenite de la nurcă, precum și nurci infectate în peste 200 de ferme. Cele mai multe cazuri atât la oameni cât și la animale au fost raportate în luna iunie 2020 în regiunea Iutlanda de Nord. Variantele SARS-CoV-2 detectate în aceste cazuri au făcut parte din cel puțin cinci clustere; fiecare cluster a fost caracterizat de o variantă specifică de la nurcă, identificată la oameni și animalele din fermele de nurci.

Danemarca a implementat măsuri solide de răspuns pentru a controla focarele la nurci și a scădea transmiterea la oameni.

Clusterul 5 care a fost raportat ca circulant în august și septembrie 2020 prezintă patru modificări genetice: trei substituții și o deleție la nivelul proteinei spike (S). Deoarece proteina S conține domeniul de legare pe receptori și este o țintă majoră pentru răspunsul imun, astfel de mutații ar putea, în teorie, să aibă implicații asupra asupra transmisibilității și antigenicității. În consecință, evoluția virusurilor cu modificări în domeniile funcționale ale proteinei S ar putea afecta tratamentul si anumite teste de diagnostic. Ar putea avea, de asemenea, un impact asupra eficienței vaccinurilor candidate.

Care este riscul prezentat de tulpinile SARS-CoV-2 de la nurcă pentru sănătatea umană?

Transmisibilitate

Dovezile actuale, din Danemarca și Olanda, indică faptul că aceste variante sunt capabile să circule rapid în fermele de nurci și în comunitățile umane din apropierea fermelor; totuși, nu par a fi mai transmisibile decât alte tulpini de SARS-CoV-2 circulante.

Severitate

Pacienții care au fost infectați cu tulpini provenite de la nurcă, nu par a avea simptome mai severe decât cei infectați cu variante care nu provin de la nurcă. De aceea, severitatea bolii la pacienții infectați cu orice variantă de la nurcă pare a fi similară cu cea a celor infectați cu variante care nu sunt legate de nurcă. Impactul asupra severității bolii a fost evaluat ca fiind scăzut pentru populația generală și foarte mare pentru indivizii cu factori de risc pentru boala COVID-19 severă, cum ar fi vârstnicii.

Imunitate, vaccinare și tratament

Dintre toate tulpinile transmise de la nurcă și analizate până acum, doar varianta Cluster 5 a generat îngrijorare, din cauza efectului său asupra antigenicității.

Trebuie remarcat faptul că transmiterea SARS-CoV-2 în fermele de nurci poate da naștere, în cele din urmă, la alte tulpini care să producă îngrijorare.

Transmiterea trans-frontalieră

Transmiterea trans-frontalieră a tulpinilor SARS-CoV-2 provenite de la nurcă în țările EU / EAA și Marea Britanie nu a fost observată, dar nu există dovezi care sa ateste că potențialul de răspândire trans-frontalieră este diferit față de cel al celorlalte variante ale SARS-CoV-2.

Adaptarea genetică în populațiile de nurci ar putea da naștere unui avantaj selectiv în regiunile în care sunt crescatorii de nurci. De asemenea, a fost detectată mutația Y453F care definește variantele provenite de la nurcă, indicând potențialul de circulație a acestor tulpini.

Transmiterea trans-frontalieră a tulpinilor SARS-CoV-2 provenite de la nurcă în țările EU / EAA și Marea Britanie de la animale, pare a fi foarte scăzută.

Nivelul general al riscului pentru sănătatea umană reprezentat de tulpinile de SARS-CoV-2 de la nurcă poate fi:

  • scăzut pentru populația generală și moderat pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, ceea ce nu diferă de celelalte tulpini SARS-CoV-2;\
  • moderat pentru persoanele cu expunere profesională, dar sănătoase și foarte ridicat pentru cei vulnerabili din punct de vedere medical, cu expunere profesională.

Măsuri care vizează fermele de nurci, lucrătorii din fermele de nurci și comunitățile în care sunt prezente ferme de nurci:

  • Testarea persoanelor, secvențierea și caracterizarea proprietăților antigenice și a infectivității  virusurilor
  • Măsuri de prevenire și control al infecțiilor pentru lucrătorii din fermele de nurci și vizitatori
  • Testarea animalelor și prevenirea răspândirii de la animale – monitorizarea și supravegherea fermelor de nurci (investigații repetitive și / sau testarea săptămânală a nurcilor moarte). Se recomandă ca tulpinile de SARS-CoV-2 izolate să fie genotipate sistematic conform protocoalelor validate, iar secvențele genomice de la toate animalele infectate, în particular de la nurci, să fie comunicate. Eliminarea nurcilor ar trebui luată în considerare, în conformitate cu măsurile necesare de biosecuritate.
  • Realizarea unor strategii de pregătire și răspuns pentru ”One Health” – o coordonare bună între sectorul agricol, sectorul sănătații animale și sectorul sănătații umane.

Sursa: European Centre for Disease Prevention and Control ( ECDC )

Tradus, redactat, adaptat: Dr. Alexandra VLAD