×

Scăderea anticorpilor SARS-CoV-2 după infecții ușoare în rândul personalului medical din prima linie, într-o rețea de spitale multistatale

Majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă anticorpi specifici în câteva săptămani, dar titrurile de anticorpi pot să scadă în timp. Cunoașterea cronologiei de declin a anticorpilor este importantă pentru a interpreta rezultatele serologice ale SARS-CoV-2.

Într-un studiu realizat în 13 spitale din 12 state din SUA, s-au colectat mai multe probe de ser de la personalul medical din prima linie și s-au analizat pentru detecția de anticorpi SARS- CoV-2, în perioada 3 aprilie -19 iunie 2020, iar mai apoi, s-a efectuat o nouă testare la 60 zile distanță, pentru a evalua cronologia de declin a anticorpilor SARS-CoV-2.

Au fost analizate probele a 3 248 de participanți, iar 194 dintre aceștia ( 6 % ) aveau anticorpi SARS-CoV-2 la momentul inițial.

La cea de-a doua testare la aproximativ 60 zile, au participat 156 pacienți, iar dintre aceștia, 146 de pacienți au avut un declin al titrului de anticorpi ( 93.6% ). La 44 ( 28.2% ) din cei 146 pacienți, s-a produs seroreversie.

Pacienții cu un răspuns inițial al anticorpilor mai mare au fost mult mai predispuși să aibă anticorpi detectați la următorul test de control decât cei care au avut un răspuns inițial al anticorpilor mai scăzut.

Aceste rezultate publicate de cercetătorii americani vin să sugereze ideea că testele de serologie făcute doar o dată la un anumit moment în timp, pot să subestimeze numărul persoanelor care au fost anterior infectate cu virusul SARS-CoV-2, iar un test serologic negativ, s-ar putea să nu excludă de fapt infecția anterioară.

Majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă anticorpi specifici în 2-3 săptămâni. Teste serologice sunt utilizate acum pe scară largă în studii de seroprevalență pentru a înțelege tiparele de răspândire virală, incidența cumulată a SARS-CoV-2 și traiectoria pandemiei.

Tratamentul cu plasmă de covalescent COVID-19 este utilizat în lupta cu noua boală determinată de virusul SARS-CoV-2. Aceste rezultate ale studiului demonstrează că fereastra optimă pentru colectarea plasmei de convalescent, cu titruri mari de anticorpi SARS-CoV-2 de la donatorii care s-au recuperat după boală, s-ar putea să fie mai scurtă din cauza scăderii substanțiale a nivelului de anticorpi în 60 de zile.

Imunitatea umorală după infecția primară cu un nou virus poate să nu fie atât de durabilă și puternică ca după o reinfecție,dar răspunsul limfocitelor B și T ar putea reduce severitatea bolii prin expuneri repetate la infecție.

În concluzie, în studiul realizat cu participarea personalului medical din prima linie, din cele 13 centre medicale și care au avut rezultat pozitiv la testul pentru anticorpi SARS-CoV-2 în luna aprilie 2020, s-a observat că mai mult de ¼ dintre ei au fost seronegativi la aproximativ 60 zile după retestare.

Deoarece nivelul de anticorpi SARS-CoV-2 poate scădea la o parte dintre persoane în urma infecției primare, un test negativ nu va exclude cu siguranță o infecție anterioară. Această scădere a anticorpilor în sânge nu este egală cu pierderea imunității protective sau creșterea riscului de reinfecție; acest lucru nu a fost evaluat în acest studiu.

Studiile de seroprevalență cross-secționale pentru evaluarea imunității populației, pot foarte probabil să subestimeze ratele infectărilor anterioare deoarece anticorpii par sa fie detectabili pentru o perioadă scurtă de timp după îmbolnăvire.

 

Sursa: MMWR / November 27, 2020 / Vol. 69 / No. 47 . US Departament of Health and Human Services/ Centers for Disease Control and Prevention

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/pdfs/mm6947a2-H.pdf

Tradus, redactat, adaptat: Dr. Alexandra VLAD