×

Anticorpii coronavirusului pre-pandemic pot reacționa la COVID-19

Două studii retrospective preliminarii realizate în Marea Britanie, Africa Subsahariană și Statele Unite au demonstrat că unii oameni, care nu au fost niciodată infectați cu virusul care cauzează COVID-19, prezintă anticorpi cu reactivitate încrucișată ( cross-reactivitate) împotriva SARS-CoV-2, probabil de la expuneri anterioare la coronavirusuri umane similare.

SARS-CoV-2 și răceala comună

Primul studiu, publicat recent în revista Science, a fost rezultatul unei descoperiri accidentale de către cercetătorii de la Institutul Francis Crick și Universitatea College London în timp ce testau performanța testelor pentru depistarea anticorpilor SARS-CoV-2 prin compararea probelor de sânge de la donatorii infectați cu Covid-19 cu probele celor ce nu au avut boala.

Ei au aflat că probele de sânge de la câțiva donatori neinfectați – în special copii – conțineau anticorpi care puteau recunoaște atât SARS-CoV-2, cât și alte coronavirusuri comune.

Pentru confirmarea rezultatelor, cercetătorii au analizat mai mult de 300 monstre sanguine recoltate între 2011 și 2018. Aproape toate probele aveau anticorpi împotriva coronavirusului ce cauzează răceala comună. Din cei 302 adulți ( 5.3% ) , 16 pacienți aveau anticorpi care puteau recunoaște și SARS-CoV-2 , indiferent daca ei au avut recent o răceală.

Unul dintre alți 13 donatori de sânge adulți ( 7.7 % ), recent infectați cu alt tip de coronavirus, a avut anticorpi cu reactivitate încrucișată.

Pe de altă parte, 21 din 48 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani ( 44% ) au avut anticorpi cu reactivitate încrucișată.

Se pare că explicația pentru frecvența mai mare la copii a anticorpilor cross-reactivi, spun cercetătorii, ar putea fi faptul că cei mici sunt mult mai predispuși la infecții cu virusuri corona comune. Acest lucru poate explica și de ce ei sunt mult mai puțin predispuși să dezvolte forme grave ale infecției cu SARS-CoV-2.

Anticorpii anti-coronavirus găsiți în probele de sânge ale donatorilor neafectați de COVID-19 au putut să neutralizeze SARS-CoV-2 prin țintirea unității S2 a proteinei spike de suprafață a virusului. Subunitatea S 2, care permite virusului să intre în celula umană este similară atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru coronavirusurile comune.

Se considera că țintind doar subunitatea S1, care permite virusului SARS-CoV-2 să intre în celulă, ar fi singura metodă de a preveni infecția. Cercetătorii susțin că aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea de vaccinuri care funcționează pe o gamă variată de coronavirusuri, atât pentru coronavirusurile comune, cât și pentru SARS-CoV-2.

Sunt necesare mai multe studii care să răspundă anumitor întrebări legate de imunitatea prezentă după infecția cu un anumit tip de coronavirus și dacă aceasta se schimbă prin expunerea la alt tip, diferența dintre imunitatea nouă și cea preexistentă și de ce imunitatea scade o dată cu înaintarea în vârstă.

Reactivitate mai mică în rândul celor infectați cu HIV

Studiu publicat pe 7 noiembrie în revista International Journal of Infectious Diseases

Cercetători de la Universitatea din Nebraska care făceau teste din probele de sânge recoltate în perioada pre-pandemică din SUA, Tanzania și Zambia au identificat anticorpi împotriva coronavirusurilor umane comune, care au reacționat și împotriva SARS-CoV-2.

Numărul infecțiilor și a deceselor produse de Covid-19 în Africa Subsahariană a rămas scăzut în comparație cu numărul infecțiilor și deceselor COVID-19 din America, Europa și Asia, ridicându-se ipoteza că probabil regiunea a avut niveluri ridicate ale expunerii la alte coronavirusuri înainte de pandemie, determinând astfel și imunitate împotriva SARS-CoV-2.

Cercetătorii au comparat probe de la 289 adulți: 105 teste din Tanzania recoltate din martie până în Mai 2019, 99 probe din Zambia din 2017 până la începutul lui 2019 și 85 probe din Lincon, Nebraska din 2005, 2007 și 2009.

Nivelurile anticorpilor cu reactivitate încrucișată împotriva SARS-CoV-2 erau de la 6 la 8 ori mai mari în probele recoltate din Africa Subsahariană față de cele din SUA, cel mai probabil dintr-o expunere anterioară la alte 2 coronavirusuri. Celulele care au exprimat reactivitate încrucișată împotriva SARS-CoV-2 au fost puse în contact cu monstre de sânge colectate în perioada pre-pandemică. Unele dintre celule au arătat o ușoară reactivitate, sugerând că anticorpii cu reactivitate încrucișată împotriva SARS-CoV-2 au fost generați înainte de pandemie.

În probele din Zambia, cele ale donatorilor de sânge HIV-pozitivi au avut o reactivitate încrucișată mai scăzută asupra SARS-CoV-2 față de probele de la donatorii de sânge HIV- negativi, ceea ce ar putea fi din cauza unui răspuns imun slab la cei cu HIV. Rezultatele trebuie

să fie confirmate printr-un studiu mare asupra donatorilor de sânge HIV-pozitivi. Niciuna dintre probele de sânge din Tanzania sau Statele Unite nu a avut donatori HIV-pozitivi.

Sunt necesare ample studii asupra rolului și naturii anticorpilor cu reactivitate încrucișată.

Sursa: Mary Van Beusekom | News Writer | CIDRAP News, Nov 09, 2020

https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/11/prepandemic-coronavirus-antibodies-may-react- covid-19

Tradus, redactat, adaptat: Dr. Alexandra VLAD