×

Interpretarea greșită a testelor rapide COVID-19 efectuate de consumatori, la domiciliu

 

Datele unui studiu controlat, randomizat, publicat de către JAMA Internal Medicine a indicat că persoanele care achiziționează teste Ag rapide COVID-19, pentru autotestare la domiciliu, au dificultăți în interpretarea datelor.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente ( FDA ), a autorizat 11 teste antigen rapide  SARS COV 2, care pot fi utilizate la domiciliu, atât pentru pacienții simptomatici cât și pentru pacienții asimtomatici începând cu decembrie 2021. Aceste teste includ instrucțiuni de utilizare și de interpretare a rezultatelor, informații furnizate de producători.

Deși testele Ag rapide COVID-19 oferă rezultatul în mai puțin de 30 de minute, ele sunt mai puțin sensibile ( au mai multe rezultate fals negative ) decât testele PCR care au o sensibilitate de aproximativ 70%. Sensibilitatea reprezintă probabilitatea ca un test să identifice corect toate cazurile pozitive.

Studiul a cuprins un lot de 338 de persoane care și-au interpretat rezultatele autotestării, folosind instrucțiunile atașate kit-urilor de teste, autorizate în prealabil de FDA. Vârsta medie a consumatorilor incluși în studiu a fost de 38 ani, 45% fiind femei și 64% aveau cel puțin o diplomă de licență.

În cazul pacienților cu rezultatul testului pozitiv, 95% dintre aceștia și-au interpretat corect testul pe baza instrucțiunilor primite și s-au izolat la domiciliu. Însă, în cazul persoanelor cu teste Ag rapide cu rezultat negative și cu probabilitate mare de infecție ( simtomatologie specifică prezentă ), 33% au fost mult mai predispuși de a nu se izola după rezultatul testului, de a nu repeta testul la interval de câteva zile sau de a efectua un test PCR, test cu specificitate mult mai mare.

Având în vedere acest aspect, se înțelege necesitatea unor instrucțiuni suplimentare ce necesită a fi specificate în prospectele testelor destinate consumatorilor.

 

 

Recezie după: Mary Van Beusekom | News Writer | CIDRAP News ,Feb 01, 2022; It’s easy to misinterpret at-home COVID test results, data show

Dr. Alexandra Vlad, medic rezident boli infecțioase

08.02.2022