×

Vaccinul Covid-19 de la Moderna păstrează activitatea de neutralizare împotriva variantelor nou apărute din UK și Africa de Sud

Compania biotehnologică Moderna, pioneră în dezvoltarea vaccinurilor și terapiilor ARNm (ARN mesager ), a anunțat rezultatele studiilor de neutralizare în vitro, din ser, de la persoanele vaccinate cu vaccinul COVID-19 ARNm Moderna. Rezultatele au arătat că vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini apărute de SARS-CoV-2.

Vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Moderna produce titruri neutralizante împotriva tuturor variantelor noi apărute, inclusiv B.1.1.7 și B.1.351, identificate pentru prima data în UK, respectiv în Africa de Sud.

Prima dată descoperită în septembrie 2020, în UK, varianta SARS CoV-2 B.1.1.7 prezintă 17 mutații în genomul viral cu 8 mutații localizate la nivelul proteinei spike ( S ). Varianta

B.1.351 a fost găsită în Africa de Sud și are 10 mutații localizate în proteina S. Ambele variante sunt asociate cu o transmitere rapidă și cu o încărcătură virală mare după infectare.

În cazul variantei din UK, studiul nu a evidențiat niciun impact semnificativ asupra titrurilor neutralizante a B.1.1.7 față de variantele anterioare. Dar, în cazul variantei din Africa de Sud a fost observată o scădere de 6 ori a titrurilor de neutralizare față de variantele precedente. În ciuda acestei reduceri, nivelul titrului neutralizant al B.1.351 a rămas la un nivel care se așteaptă să fie protectiv.

Administrarea celor 2 doze de vaccin COVID-19 Moderna la doza de 100 micrograme se așteptă a fi protectivă împotriva variantelor noi apărute până la această dată. Cu toate acestea, compania a făcut publică o strategie de abordare proactivă a pandemiei pe măsură ce virusul continuă să evolueze.

Lucrarea a fost realizată în colaborare cu Centrul de Cercetare a Vaccinurilor ( Vaccine Research Centre ) la Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase ( National Institute of Allergy and Infectious Diseases), parte a Institutului Național al Sănătății ( National Institutes of Health ).

Sursa: Moderna COVID-19 Vaccine Retains Neutralizing Activity Against Emerging Variants First Identified in the U.K. and the Republic of South Africa

25 ianuarie, 2021

https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-covid-19-vaccine-retains-  neutralizing-activity-against/Tradus, adaptat : Dr Alexandra VLAD