×

Trauma este o boală: un apel la acțiune din partea IAP Health

In insula Kish, Iran, 29 aprilie 2019 – În fiecare an, rănile ucid mai mult de 5 milioane – cu alte cuvinte cauzează decesul a aproximativ 1 din 10 persoane. Au fost considerați ucigașul și vatamatorul numărul unu al copiilor și tinerilor de mai bine de 20 de ani, însă în majoritatea țărilor, rănile acute (cunoscute și sub numele de traume) sunt încă considerate „accidente”. Ca atare, acestea nu beneficiază de o abordare integrată și cuprinzătoare în sistemele naționale de asistență medicală, chiar dacă unele țări precum Canada, Germania și SUA au redus semnificativ decesele și dizabilitățile, concentrându-se pe vătămarea acută ca o entitate integrală, incluzivă și nedivizată.

Prin urmare, academiile membre ale IAP Health au emis astăzi declarația „Un apel la acțiune pentru declararea traumei ca boală”. Atrăgând atenția asupra necesității unei schimbări puternice de paradigmă, încurajează țările nu numai să controleze, ci și să prevină traumele, considerând-o o boală cu o abordare globală integrată în agenda lor de sănătate. Această declarație a fost aprobată de mai mult de jumătate din academiile membre ale rețelei și a fost lansată în cadrul celei de-a 7-a reuniuni regionale a Summitului Mondial al Sănătății.

Ce este trauma? Trauma este dauna fizică care rezultă atunci când un corp uman este expus la niveluri de energie (cinetică, termică, chimică, electrică sau radiantă) în cantități care depășesc pragul de toleranță mecanică / fiziologică și / sau afectarea funcției normale rezultate din lipsa oxigenului (înec, inhalare de fum sau strangulare) sau lipsa căldurii care duce la hipotermie.

De ce un cadru al bolii este potrivit pentru traume. Un cadru al bolii constă într-o serie de etape: identificarea problemei, măsurarea consecințelor, găsirea agentului cauzal, elaborarea strategiilor de tratament și implementarea unui plan de prevenire în cadrul unui continuum de măsurare și analiză.

„Accidentele rutiere, omucidererile, căderea, înecul: atunci când sunt raportate, traumele sunt încă descrise pe categorii. În schimb, deși există multe tipuri de cancer, sistemele de asistență medicală și-au unit strategiile de prevenire și control – și pe bună dreptate, deoarece acest lucru s-a dovedit foarte eficient. Este timpul ca toate țările să facă o tranziție similară și să declare trauma ca boală „, spune profesorul Jorge Neira de la Academia Nacional de Medicina (Argentina), care a co-prezidat grupul de lucru responsabil pentru revizuirea declarației.

„Departe de a fi„ accidente ”- evenimente neprevăzute atribuite factorilor de întâmplare – accidentările sunt consecința unui lanț cauzal de fapte și circumstanțe. Ca atare, autoritățile medicale pot elabora și testa strategii care nu vor reduce doar evenimentele în sine, ci și evenimentele premergătoare atunci când se întâmplă ”, explică profesorul Depei Liu, președintele IAP și co-președintele IAP Health. „După ce au fost identificate cauzele și consecințele acestei boli, autoritățile medicale trebuie să primească sprijinul adecvat pentru a dezvolta un plan de prevenire și control al accidentelor pentru reducerea mortalității prin traumatisme, precum și pentru îmbunătățirea tratamentului și reabilitării. Există o necesitate clară de a lua în considerare diversele categorii de traume nu ca entități diferite, ci ca aspecte particulare ale aceluiași model de boală ”, spune profesorul Detlev Ganten, președintele fondator al Summit-ului Mondial pentru Sănătate.

„Diferențele de distribuție a leziunilor între țări sunt esențiale pentru înțelegerea impactului devastator al traumelor. Este esențial să punem în aplicare intervenții strategice pentru a dezvolta o metodologie a sistemului de traumatisme, în special în țările cu venituri mici / medii, deoarece 90% din decesele din trafic rutier apar aici, chiar dacă aceste țări reprezintă doar 53% din vehiculele înregistrate la nivel mondial ”, adaugă Peggy Hamburg , Co-președinte IAP Health.

Declarația subliniază, de asemenea, nevoia de mai multe cercetări cu privire la traumatisme, să dezvolte registre de traumatisme cu privire la toate fațetele și programele sale în care este încadrată ca o boală și să reducă factorii de risc cunoscuți și promovarea prevenirii violenței folosind informațiile obținute din registrele de traumatisme.

Costul traumei

 La nivel mondial, traumele fatale și non-fatale sunt asociate cu un cost economic anual de aproximativ 670 miliarde USD în cheltuieli de îngrijire medicală și pierderea productivității. În cazul specific al accidentelor auto, în timp ce cifrele variază între regiuni, 1,2 milioane de persoane mor anual și 20-50 milioane suplimentare supraviețuiesc, dar au dizabilități ușoare până la grave (costul total al accidentelor auto a fost estimat la peste 160 miliarde USD anual).

Grupul de lucru responsabil pentru revizuirea Declarației IPA, „Un apel la acțiune pentru a declara trauma ca boală” i-a avut ca membrii pe:

• Profs Jorge Neira and Ezequiel Monteverde, Argentina (Co-chairs)

• Prof. Dario Birolini, Brazil • Prof. Ariana Vorko Jovicˇ, Croatia

• Prof. Alan Ivkovic, Croatia

• Prof. Karl Zilles, Germany

• Prof. Shuvra Dasgupta, Jamaica

• Prof. Tatsuhiro Yamanaka, Japan

• Prof. Ashok Ratna Bajracharya, Nepal

• Prof. Loek Leenen, Netherlands

• Prof. Raul Nelson Morales Soto, Peru

• Prof. Edward Wang, Philippines

• Prof. Dan Mircea Enescu, Romania

• Prof. Soraya Seedat, South Africa

• Dr. Achala Upendra Jayatilleke, Sri Lanka

• Prof. Feza Korkusuz, Turkey • Prof. Stephen W. Hargarten, USA