×

Prof. Emerit Dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, a participat la dialogul național despre politici alimentare sustenabile

 

 

Prof. Emerit Dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, a participat în data de 28 octombrie, la Palatul Victoria, la workshopul „Politici alimentare sustenabile – un pilon pentru sănătatea națională”. Evenimentul a reunit peste 30 de reprezentanți ai ministerelor, institutelor de cercetare, universităților și organizațiilor locale, într-un dialog național privind integrarea sănătății publice în politicile alimentare.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București și al Academiei de Științe Medicale, în cadrul proiectului european CLEVERFOOD – Horizon Europe și al proiectului național ADER 16.1.2 – One Health.

Agenda workshopului a inclus sesiuni de lucru și dezbateri privind barierele care împiedică alimentația sănătoasă în comunități, soluțiile și politicile posibile pentru promovarea unei alimentații echilibrate și sustenabile, precum și pașii următori pentru implementarea acestora.

Participanții au fost invitați să răspundă, prin instrumente interactive precum Mentimeter, la întrebări despre conceptul One Health și să identifice principalele obstacole în calea unei alimentații sănătoase, de la accesul limitat la produse locale și prețurile ridicate, până la marketingul agresiv al produselor ultraprocesate sau lipsa educației alimentare.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea propunerilor de politici reieșite din discuții și cu identificarea celor mai urgente trei direcții de acțiune, care vor constitui baza unui set de recomandări („policy brief”) pentru îmbunătățirea politicilor alimentare la nivel național și local.

Workshopul de la Palatul Victoria a reprezentat un pas important în direcția promovării abordării „Sănătate în toate politicile”, susținută activ de Academia de Științe Medicale, prin care alimentația este recunoscută ca determinant esențial al sănătății publice, al coeziunii sociale și al dezvoltării durabile.