Profesor Emerit dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale și profesor dr. Cristian Lupașcu, membru corespondent al ASM, au devenit membri de onoare ai Academiei de Științe a Republicii Moldova
Academia de Științe a Republicii Moldova și Academia Română au organizat, în data de 8 Mai 2025, la Chișinău, cea de-a 2-a ediție a Conferinței Academice „Consolidarea spațiului științific românesc în context european”, dedicată Zilei Europei. Cu această ocazie, profesorilor Mircea Beuran și Cristian Lupașcu le-au fost înmânate însemnele de membri de onoare ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, aceștia fiind aleși la Adunarea Generală din 15 aprilie 2025.
În cadrul acestei festivități a fost organizată și o sesiune științifică internațională „Chirurgia fără frontiere”. Profesorul Emerit dr. Mircea Beuran a prezentat lucrarea „Viitorul chirurgiei”, subliniind perspectivele și inovațiile din acest domeniu. Profesorul Cristian Lupașcu a vorbit despre „Aplicația inteligenței artificiale în transplantul de ficat”.
„Marcăm Ziua Europei, venim cu noi informații referitor la consolidarea spațiului științific românesc. Noi suntem pentru Europa unită, dar, totodată, păstrând valorile noastre autentice! Prin realizări, prin proiecte comune demonstrăm că spațiul comun științific, cultural îl construim pentru ca, în final, hotarul de pe râul Prut să nu se mai simtă”, a declarat Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova.
Totodată, președintele Academiei de Științe Medicale din România, Prof. Emerit dr. Mircea Beuran, a evidențiat importanța colaborării prin conceptul „One Health”, care reunește specialiști din domeniul sănătății de pe ambele maluri ale Prutului: „Avem un acord între Academiile noastre de a dezvolta proiecte în domeniul One Health, pentru că există și în Republica Moldova și în România o astfel de structură. Noi suntem împreună și vom lucra împreună în viitor”, a declarat Prof. Emerit dr. Mircea Beuran.
La eveniment a participat on-line și Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, alături de cercetători importanți din diverse domenii ale cunoașterii, marcând astfel un nou pas către o colaborare științifică și culturală solidă între România și Republica Moldova.
Academia de Științe Medicale din România, Asociația One Health “Academician Nicolae Manolescu Strunga” și Academia de Științe a Republicii Moldova au încheiat, încă de la începutul acestui an, un protocol de colaborare care vizează dezvoltarea și implementarea de proiecte comune în domeniul „One Health”.