×

COMUNICAT

Valul patru al Pandemiei COVID-19 suprasolicită din nou sistemul sanitar.

Experiența epidemiilor și pandemiilor anterioare, dar și cea din cursul pandemiei actuale, arată că măsurile antiepidemice care limitează contactul între  persoane și în mod special vaccinarea, sunt singurele metode de diminuare a amplitudinii și duratei unei pandemii.

Comparativ cu multe  țări din Europa și din alte zone ale lumii, măsurile antiepidemice aplicate în România au fost mult mai puțin  drastice și doar parțial respectate.

Cu toate că, în prezent, dispunem de un vaccin anti COVID-19 eficient și sigur, doar o  mică parte din populație a acceptat să se vaccineze.

Reîntoarcerea din concediu, reluarea activităților profesionale, reînceperea cursurilor școlare și universitare, anotimpul friguros care impune petrecerea unui timp mai îndelungat în spații închise și rata redusă a vaccinării, au determinat o  creștere importantă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul populației, infecții favorizate și de contagiozitatea mult  mai mare a variantei Delta, comparativ cu variantele anterioare.

Considerăm că, aplicarea cu fermitate a măsurilor antiepidemice care se impun și respectarea lor cu strictețe, dar, mai ales vaccinarea populației eligibile, reprezintă singurele modalități prin care ar putea fi diminuată amploarea valului patru al pandemiei. Totodată, aplicând măsurile de prevenție, ar putea fi prevenite alte valuri și redusă durata pandemiei.

Experiența  țărilor în care majoritatea populației s-a vaccinat anti COVID-19 arată o reducere importantă a infecțiilor cu SARSCoV-2, a cazurilor care necesită spitalizarea și a deceselor, la persoanele vaccinate.

Plecând de la acest aspect, autoritățile din mai multe țări au introdus, deja, obligativitatea  vaccinării pentru anumite categorii profesionale.

Considerăm că, indiferent de atitudinea pe care o adoptă autoritățile române privind vaccinarea anti COVID-19, în situația actuală, vaccinarea  reprezintă o obligație cel puțin morală. Vaccinarea protejează nu numai persoana vaccinată, dar și pe cei din jur, familie, prieteni, colegi de serviciu etc, iar în cazul profesiei medicale, pacienții.

Sunt momente în existența noastră  când este nevoie de solidaritate, efort și chiar sacrificiu pentru depășirea unei situații critice, care afectează întreaga populație. Acum este un asemenea moment.

 

Biroul Executiv al Academiei de Științe Medicale

Photo by Steven Cornfield on Unsplash