×

O nouă șansă pentru copii: înlocuirea valvei pulmonare prin metode specifice cardiologiei intervenționale

COMUNICAT DE PRESA_Workshop Inlocuire valvă pulmonară

COMUNICAT DE PRESA

O nouă șansă pentru copii: înlocuirea valvei pulmonare prin metode specifice cardiologiei intervenționale – în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” – faza 2 – proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

 După un an de pandemie, avem nevoie și de vești bune dinspre sistemul medical din țara noastră. O astfel de veste vine de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), singurul centru funcțional de chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac din România, care în perioada 24-26 mai 2021 va fi gazda unui eveniment medical ce ar putea schimba radical în bine tratamentul și, implicit, calitatea vieții copiilor cu probleme cardiovasculare din România.

Workshop-ul de înlocuire de valvă pulmonară prin metode minim-invazive, specifice cardiologiei intervenționale, a fost inițiat de echipa IUBCvT Târgu Mureș și realizat în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”. Scopul evenimentului este de a demonstra competențele profesionale ale echipei în metoda de înlocuire percutană, intervențională, a valvei pulmonare la copii, în vederea adoptării acestei proceduri în România. Procedura aduce beneficii majore micilor pacienți, de la siguranța sporită și până la reducerea semnificativă a perioadei de spitalizare și recuperare și evitarea unei noi intervenții chirurgicale la pacienții care au trecut și vor mai trece prin operații invazive datorită patologiilor cardiace pe care le au.

În prezent, pacienții care necesită acest tip de procedură, sunt trimiși în centre din străinătate, însă depunem toate eforturile ca prin aceste workshop-uri să creăm cadrul necesar pentru a putea include cât de curând această procedură în oferta terapeutică pentru pacienții sistemului public de sănătate din țara noastră”, afirmă prof. dr. Horațiu Suciu, Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Adulți și Copii din cadrul IUBCvT Târgu Mureș.

Cercetările și implementarea acestui proiect în cadrul IUBCvT Târgu Mureș au fost conduse de dr. Anca Sglimbea și dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenționiști, alături de colegii de la anestezie și terapie intensivă: dr. Sorin Pașcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar și dr. Carmen Sircuta. Pentru siguranță și backup, echipa intervențională este secondată și de echipa formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, și echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu Mureș, condusă de d-na conferențiar dr. Amalia Făgărășan, precum si echipa de imagistică avansată de sub conducerea dr. Marian Pop.

În cadrul workshop-ului din 24-26 mai, specialiștii de la Târgu Mureș vor fi asistați de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München, formată din: prof. dr. Andreas Eicken, șeful Laboratorului de cateterism cardiac copii și congenitali adulți și colegul său, dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenționist pediatru. “Cu ajutorul colegilor din Germania am început cardiologia intervențională pediatrică și de congenitali în Târgu Mureș, în urmă cu cca 12 ani. De atunci am inițiat și efectuăm de rutină în laboratorul nostru o serie întreagă de proceduri de cardiologie intervențională: închidere de defect septal atrial și canal arterial persistent, valvuloplastie de valvă pulmonară și aortică, angioplastie/stentare de coarctație de aortă sau septostomie atrială cu balon.” relatează dr. Anca Sglimbea, coordonatoarea workshop-ului.

Atât angiograful cât și parte din materialele consumabile necesare derulării workshop-ului, au fost achiziționate de Academia de Științe Medicale în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” inițiat de Academia de Științe Medicale din România, în cadrul POS CCE 2007-2013 și POC 2014-2021, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. “Proiectul, în valoare de 112.311.680,38 lei, a constat,   într-o primă fază, în dotarea cu angiografe de ultimă generație a 17 centre de cercetare din întreaga țară, printre care și cel de la Târgu Mureș, tocmai pentru a aduce tehnologia medicală performantă mai aproape de toți pacienții sistemului public de sănătate. Faza a doua a constat în înființarea de registre de pacienți pe patologii cardiovasculare și oncologice, dublate de o bază de date de imagistică, care au făcut posibilă derularea de activități de cercetare care să ajute în dezvoltarea unor politici de sănătate publică bazate pe tehnologii moderne și care să se constituie în propuneri către autoritățile din domeniul sănătății.” afirmă prof. dr. Radu Deac, directorul proiectului.

În urma bunei colaborări dintre partenerii implicați în acest proiect a luat naștere AngioNet Cluster, o asociație de instituții publice și private care lucrează împreună pentru a contribui la creșterea calității serviciilor medicale din sistemul de sănătate.