×

Minuta privind sedinta Consiliului Stiintific din data de 27.02.2012

Ordinea de zi a fost:

  1. Discutarea  problemelor  legate  de  Fundatia  Academiei  de  Medicina, fondata in anul 2009;
  2. Propuneri de modificare a statutului ASM – proiect;
  3. Propuneri pentru planul anual al cercetarii stiintifice medicale ce urmeaza sa fie inaintat Ministerului Sanatatii, conf.Legii nr.264/2004;
  4. Propuneri de comisii pe domenii de cercetare, ce vor fi inainteate MS, conf.Legii 264/2004;
  5. Propuneri de reorganizare a Filialelor Academiei de Stiinte Medicale;
  6. Propuneri privind calendarul anual al manifestarilor stiintifice;
  7. Diverse.

  1. Privind Fundatia Academiei de Medicina s-a constatat ca a fost fondata in 2009, nu a avut nici o adunare a membrilor fondatori, desi au contribuit material la fondare 140 de academicieni, pe criterii arbitrare s-au selectat doar 6 fondatori si s- a constituit un comitet de conducere nevalidat de adunarea generala a membrilor; s-au obtinut fonduri din donatii care s-au cheltuit fara ca situatia financiara sa fie aprobata de catre cei 140 fondatori.

S-a decis:

  • toti membrii academicieni care doresc sa faca parte din fundatie pot sa depuna cereri, termenul limita fiind in timpul adunarii generale ASM ce va avea loc;
  • toti cei 140 care au depus fonduri sunt automat membrii fondatori;
  • cu ocazia viitoarei adunari generale ASM ce va avea loc in luna mai, consiliul stiintific propune ca actuala conducere ASM sa devina si conducerea Fundatiei Academiei de Medicina.

2. Prin propunerile de modificare a statutului ASM, consiliul stiintific a aprobat propunerile biroului executiv si in acelas timp solicita membrilor ASM sa faca propuneri de inbunatatire a statutului in scris sau si in timpul viitoarei adunari generala, toate aceste propuneri fiind supuse votului adunarii generale dupa care se va inainta Proiectul de statut Ministerului Sanatatii pentru a emite hotararea de guvern.

3. S-au facut propuneri privind strategia de cercetare si planul de cercetare ce urmeaza sa fie inaintat MS conf.Legii 264/2004. Membrii academicieni sunt rugati sa faca propuneri cat mai repede in acest sens.

4. S-au aprobat comisiile pe domeni de cercetare ce vor fi inaintate MS. In urma solicitarii MS de a participa atat la elaborarea noi legi a sanatatii cat si la stabilirea criteriilor si temelor de cercetare in domeniul medical conf.Legii 264/2004. In acest sens se va trimite o scrisoare metodologica.

5. S-a discutat reorganizarea filialelor ASM. S-a hotarat de catre consiliul stiintific ca o filiala nu poate functiona cu mai putin de 5 membrii. Ca atare raman filialele: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures si Craiova. De asemenea cu aceasta ocazie s-a discutat criteriul de varsta privind primirile in ASM si s-a hotarat a nu exista acest criteriu. Deasemenea s-a aprobat masura de a nu putea fi ales membru titular direct fara a fi membru corespondent; in consecinta intai se vor ocupa locurile de titulari vacante cu corespondenti iar apoi se vor face alegeri de membri corespondenti. Criteriile urmand a fi definitivate iar pentru alegere vor fi necesare 2 recomandari; una din partea filialei si a doua din partea unui membru titular.

6. S-au discutat propuneri privind calendarul anual al manifestarilor stiintifice iar consiliul stiintific roaga membrii ASM sa transmita toate manifestarile la care iau parte sau le organizeaza.

La punctul “Diverse” s-au dezbatut urmatoarele:

  1. s-au stabilit ofiterii FEAM care alcatuiesc delegatia Romaniei in componenta urmatoare: Academicienii – Irinel Popescu, Mircea  Ifrim,  Victor Voicu si Dragos Vinereanu; deasemenea s-a hotarat acordarea a 20.000 roni pentru manifestarea FEAM stabilita in Romania de conducerea precedenta ASM.
  2. s-a prezentat raportul Corpului de Control al Primului Ministru asupra activitatii ASM din 2009-2011, dat conducerii ASM in 16.02.2012.

Se constata numeroase nereguli privind primirile de membrii titulari si corespondenti in ASM, gestiunea economico-financiara culminand cu nerespectarea legii privind controlul financiar intern, etc.

Consiliul Stiintific ASM a hotarat remedierea de urgenta a acestor aspecte negative prin masuri corespunzatoare.